25 July 2024, Thursday | 12:15pm

Rugi RM7.5 juta, tukang keranda kesal jual meteorit pada harga terlalu murah

2020-11-20

SEORANG tukang keranda dari Sumatera Utara, Indonesia menzahirkan rasa kecewa selepas menjual batu dipercayai bongkah meteorit bernilai jutaan dolar pada harga Rp200 juta (kira-kira RM57,660).

Josua Hutagalung, 34, memberitahu, beliau berasa tertipu selepas menjual batu itu kepada pakar meteorit Jared Collins dari Amerika Syarikat pada harga yang jauh lebih murah berbanding nilai sebenar mencecah AS$1.85 juta (RM7.56 juta).

"Sekiranya itu benar, saya telah ditipu dan saya kecewa," ujarnya selepas mengetahui harga sebenar batu itu.

Menurut Josua, dia dijanjikan harga Rp200 juta itu oleh Jared tidak termasuk tambahan Rp14 juta untuk membaiki bumbung rumahnya yang rosak.

"Saya telah menghabiskan semua Rp200 juta hasil daripada menjual batu itu untuk menolong keluarga, anak yatim, membina gereja dan membaiki kubur ibu bapa saya," katanya yang dipetik menerusi laporan The Jakarta Post.

Dalam kejadian pada 1 Ogos lalu, sebuah bongkah batu jatuh menembusi bumbung beranda rumah ketika leka Josua sedang menyiapkan keranda ditempah pelanggan.

Batu meteorit itu dianggarkan berusia 4.5 bilion tahun dan diklasifikasikan sebagai CM1 / 2 karbonat Chondrite, jenis yang sangat jarang berlaku.

Dalam pada itu, katanya, beliau hanya menjual 1.8 kilogram daripada keseluruhan 2.2 kg batu berkenaan.

Menurutnya, lebihan batu itu diberikan kepada ahli keluarga sebagai kenangan.

"Saya sendiri dapat lima gram, selebihnya saya bagi-bagi ke sanak keluarga. Ada yang dibuat batu cincin.

"Saya tidak akan menjual lebihan batu ini meskipun ditawarkan pada harga yang mahal," tegasnya.

Untuk rekod, tiga serpihan meteorit yang lain dilaporkan dijumpai di kawasan berdekatan ketika batu angkasa itu jatuh pada bulan Ogos lalu, namun satu ditemui di sawah kurang dari 3 kilometer (KM) dari rumah Joshua.

Sumber: astro AWANI

 

No votes yet