15 December 2019, Sunday | 04:10pm

Penguasaan Bahasa Inggeris penting untuk ekonomi pengetahuan

2019-07-19

KUALA LUMPUR: Penguasaan Bahasa Inggeris adalah perlu bagi menarik pelaburan dengan nilai tambah yang lebih tinggi, sekali gus membolehkan negara bergerak pantas ke arah mencapai ekonomi pengetahuan dengan pendapatan yang lebih baik, kata Persekutuan Pekilang-Pekilang Malaysia (FMM).

Presiden FMM Datuk Soh Thian Lai dalam satu kenyataan berkata persekutuan itu mengalu-alukan dan menyokong sepenuhnya kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai kepentingan Bahasa Inggeris dalam menimba ilmu.

"FMM ingin menegaskan bahawa penguasaan Bahasa Inggeris adalah kunci dalam mewujudkan kumpulan kapasiti dan keupayaan domestik.

"Adalah penting untuk kerajaan terus menekankan dan melaksanakan kadar penyerapan Bahasa Inggeris yang lebih tinggi kerana kajian membuktikan bahawa penguasaan Bahasa Inggeris terbaik diperolehi dalam persekitaran penyerapan 50 hingga 60 peratus," katanya.

Menurut beliau lagi, FMM sentiasa menekankan bahawa Bahasa Inggeris perlu diperkukuhkan lagi dalam sistem pendidikan kerana ia adalah bahasa matematik, sains, kejuruteraan, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) serta perubatan.

"Mata pelajaran teras ini akan memudahkan pemerolehan pengetahuan saintifik serta teknologi yang akan menggerakkan penyelidikan dan pembangunan, peningkatan inovasi termasuk aktiviti berasaskan pengetahuan ICT yang bakal menyumbang kepada aktiviti nilai tambah yang lebih tinggi di semua sektor ekonomi," katanya.

Sumber & gambar: Astro Awani https://bit.ly/2LunPjD

 

Average: 5 (1 vote)

Tags: