21 May 2019, Tuesday | 07:55am

Bekas Pengurus Goldman Diharam Industri Perbankan

2019-03-13

WASHINGTON – Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS), semalam berkata pihaknya menyetujui 2 bekas ahli perbankan Goldman Sachs Inc. berperanan dalam skandal pengubahan wang haram melibatkan dana 1MDB.

Tim Leissner dan Roger Ng diharamkan daripada industri perbankan kerana penglibatannya dalam “skim yang tidak sah dengan mengalihkan berbilion dolar daripada dana pelaburan Malaysia,” kata Fed.

Leissner, bekas rakan kongsi Goldman Sachs di Asia, tidak mengakui atau menafikan pertuduhan tersebut, tetapi bersetuju dengan denda AS$1.42 juta, mengikut perintah yang dikeluarkan oleh Fed.

Peguam untuk Leissner enggan mengulas berhubung isu itu.

Peguam untuk Ng tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen. Ng akan meminta pendengaran mengenai pengharamannya, kata Fed.

Pendakwa raya AS tahun lalu mengenakan tuduhan mencuri berbilion ringgit dari 1MDB terhadap 2 bekas pegawai bank Goldman. Leissner mengaku bersalah terhadap konspirasi pengubahan wang haram dan melanggar Akta Amalan Rasuah Asing.

“Berdasarkan tuduhan Jabatan Kehakiman, perkembangan ini tidak mengejutkan,” kata jurucakap Goldman Sachs, Michael Duvally dalam kenyataan melalui e-mail mengenai tindakan Fed terhadap bekas pegawai bank itu.

Goldman Sachs secara konsisten menafikan salah laku dan berkata beberapa bekas pemimpin kerajaan dan 1MDB berbohong mengenai hasil jualan bon.

Pada Januari, Ketua Pegawai Eksekutif Goldman Sachs David Solomon meminta maaf kepada rakyat Malaysia berhubung peranan Leissner dalam skandal 1MDB, tetapi berkata bank itu menjalankan usaha wajar sebelum setiap transaksi dibuat.

Ng ditahan di Kuala Lumpur sejak 1 November.

Pada Februari, mahkamah memutuskan supaya dia diekstradisi ke AS, tetapi perlu menyelesaikan kesnya di Malaysia terlebih dahulu. – Reuters

No votes yet